
 Private Clubs FAQs 

Q: What qualifies a business as a private club? 

NCGS 18B- 1000(5) states, “A private club is an 
establishment that is organized and operated 
solely for a social, recreational, patriotic, or 
fraternal purpose and that is not open to the 
general public, but is open only to the members 
of the organization and their bona fide guests.” 

Q: We have many tourists traveling through the 
area that want to come into our private club to 
eat, is that okay? No. 

Rule 2S.0234 states, “Neither a private club or 
permittee nor his employees shall: 

1. Allow any person who is not a member or 
bona fide guest of a member to be present 
as a patron on the premises of a private 
club; or 

2. No private club permittee or his employee 
shall admit patrons as “house” guests 

3. A member shall designate his own guests. If 
a member accepts a patron as his guest at 
the behest of the private club permittee or 
employee, than the Commission shall 
consider that member to be acting as the 
permittee’s agent.” 

Q: Can an employee sign the patron in? No. 

Rule 2S.0234(c) states, “An employee who is also 
a member of the private club shall not admit a 
patron as his guest while the employee is on 
duty.” 

Q: Can a Private Club provide lockers for its 
members? Yes. 

N.C.G.S. 18B-1006 states, “A private club…which 
has been issued a Brown-Bagging permit may, 
but is not required to, provide lockers for its 
members to store their beverages.” 

 

Q: If lockers are provided, are there any rules 
the establishment must maintain? Yes. 

Rule 2S.0403 states, “A private club brown-
bagging permittee shall see that alcoholic 
beverages are stored in compliance with the 
following conditions: 

1. All alcoholic beverages stored at the club 
shall be kept in individual lockers that are 
labeled with the members’ names as they 
appear on the membership roster; lockers 
shall remain locked when the member is not 
on the premises; 

2. Each locker shall contain a lock that can be 
opened only with a key, and the key shall be 
possessed by the individual member when 
that member is not present on the premises 
of the club; 

3. No member shall store, whether in one or 
more lockers, more than five liters of 
fortified wine or spirituous liquor, or five 
liters of the two combined; five liters of malt 
beverages; or five liters of unfortified wine 
upon the premises;  

4. Alcoholic beverages belonging to different 
members shall not be stored in the same 
locker, except that a husband and wife may 
store alcoholic beverages in the same locker 
as long as the total quantity does not 
exceed the quantities stated above.” 

Q: We are opening a new private club, what 
permits can we obtain? 

N.C.G.S. 18B-1001 explains the Kinds of ABC 
Permits; Private Clubs are eligible for: 

On-Premise Malt Beverage; On-Premise Fortified 
Wine; On-Premise Unfortified Wine; Brown-
Bagging Permit; Special Occasions Permit; and 
Mixed Beverage Permit  


